10 Oct 2019

Recenzija: Prāta Vētra, koncerts “День Дождения”, Maskavā

Vērtējums - 9 no 10.

Koncerts par godu telekanāla “Дождь” devītajai dzimšanas dienai Maskavas klubā “Известия Hall” 2019. gada 23.aprīlī bija laba iespēja paklausīties, kā šobrīd skan “Prāta Vētra”. Pasākuma svinīgais iemesls piešķīra koncertam īpašu noskaņu – tie bija svētki ne tikai skatītājiem, bet arī pašiem mūziķiem – vakara gaitā grupai uz skatuves pievienojās ne viens vien labi zināms mākslinieks, lai kuplinātu īpaši šim vakaram sagatavoto programmu.
Ir interesanti vērot “Prāta Vētras” attīstību. Pēc dziesmas ">“Maybe” iznākšanas šķita, ka grupa ir gatava karjerai Rietumos, kam par godu pat tika izdomāti puišu vārdu analogi angļu valodā. Bet, pēc lieliska pieteikuma pasaules mēroga hītu ražošanā, tikpat jaudīgs turpinājums nesekoja… Toties pamazām sāka nākt klajā grupas hīti krievu valodā. Saprotot cik ļoti grupa ir pieprasīta Krievijā, puiši tomēr necentās pa galvu, pa kaklu ražot dziesmas krieviski. Tās un sadarbība ar vietējām rokzvaigznēm radās pakāpeniski un bez steigas.

Pašlaik “Prāta Vētra” var dziedāt krievu valodā divas stundas no vietas - šāda repertuāra veidošanā ir ieguldīti desmit gadi darba. Kā varēja pārliecināties dzimšanas dienas svinībās (vai tagad, noklausoties ierakstu), “Prāta Vētra”, uzstājoties Maskavā, programmā atrada vietu ne tikai dziesmām krievu valodā, bet arī angļu un pat latviešu valodā. Šim notikumam par godu “Prāta Vētra” izvēlējusies labāko no sava repertuāra visās valodās. Pilnīgi visas labākās kompozīcijas gan nospēlēt neļāva koncertam atvēlētais laiks…
Svētku koncerts sākās ar dziesmām ">“Когда весна” un ">“Мой друг океан”, un, atskanot trešajai dziesmai ">“Ветер”, skatītāji jau bija gatavi ne tikai dziedāt līdzi, bet arī pievienoties “Prāta Vētrai” uz skatuves. Lieliski tika uzņemtas dziesmas “">Thunder Without Rain” un “">Миллионы минут” neparastā versijā ar Pāvela Artemjeva piedalīšanos, kam sekoja kompozīcija “Maybe”, ļaujot skatītājiem izbaudīt šīs dziesmas vienkāršo ģenialitāti. Vēlāk uz skatuves kāpa Aleksandrs Gagarins no apvienības “Сансарa”, lai kopā ar Renāru Kauperu nodziedātu “Ты не один”, bet par koncerta kulmināciju kļuva divi pēdējā laika aktuālākie grupas hīti krievu valodā ">“Мотив” un ">“Контакты”. (Es biju gaidījis, vai “Prāta Vētrai” izdosies atkārtot “Maybe” panākumus, bet nevarēju iedomāties, ka jaunākie viņu superhīti būs ierakstīti krievu valodā.)
Skatītājiem par pārsteigumu “Prāta Vētra” nospēlēja arī savu visu laiku šarmantāko dziesmu latviešu valodā - ">“Lidmašīnas”, kas esot bijusi grupas paša pirmā koncerta nagla un kuras beigās šajā vakarā sajūsminātie skatītāji dziedāja līdzi “Prāta Vētrai” sev nesaprotamā valodā. Savukārt, dziesmu ">“На заре” Renārs dziedāja kopā ar oriģinālās versijas izpildītāju Igoru Žuravļovu un talantīgo aktieri Aleksandru Petrovu, kurš, atvainodamies Jevgēņijam Griškovecam, skaitīja īpaši šai dziesmai sacerētos pantus.
Svētku noslēgumā skanēja ">“Скользкие улицы” un ">“Выходные”, ko “Prāta Vētras” fani koncertieraksta formātā Spotify straumēšanas vietnē varēs klausīties vēl un vēl.

Aleksejs Mažajevs, InterMedia
Oriģinālais teksts: https://www.intermedia.ru/news/339965